Doprava zdarma pri objednávke nad 60 eur!

Francúzska ikona: Liatinové hrrnce Staub používa takmer polovica michelinských šéfkuchárov v krajine galského kohúta

Ikona svetovej gastronómie. Toto označenie tentokrát nenesie žiaden michelinský šéfkuchár, ale značka. Konkrétne francúzsky výrobca liatinových hrncov Staub. Hoci, aj samotný Staub je s michelinskou hviezdou úzko spätý: takmer polovica šéfkuchárov vo Francúzsku s rešpektovaným ocenením používa práve liatinové hrnce tejto značky. A v Japonsku je to až 75 % michelinských šéfkuchárov. Čím sú produkty Staub také výnimočné, že si vyslúžili titul „ikona“?

Kohút na víne, ratatouille, čokoládový mousse. Francúzsko je známe aj vďaka svojej špičkovej gastronómii. Francúzsky región Alsasko okrem kuchyne preslávili tiež remeselné výrobky. Jedným z nich je liatinový hrniec Staub, ktorý sa tu zrodil v roku 1974, a položil tak základy celej spoločnosti.

Príbeh francúzskej značky Staub

Francis Staub pochádza z Alsaska, kde medzi tradičné jedlá patrí baeckeoffe, guláš pripravovaný celé hodiny – dôležitou súčasťou prípravy je dlhé dusenie mäsa. A práve to liatinové hrnce Staub zvládajú absolútne perfektne.

Dôvod? Hlavné dôvody sú dva: smaltovaná liatina perfektne rozvádza a drží teplo, druhým je špeciálna pokrievka hrncov Staub. Na jej spodnej časti sú špeciálne výstupky, vďaka ktorým sa para zráža na vodu a kvapká späť do hrnca, vďaka čomu je jedlo úžasne šťavnaté aj po hodinách varenia, pečenia či dusenia.

staub-dutch-oven-masonry-outer-image-3

Francis Staub však nevyrobil len absolútne funkčný hrniec, očarí tiež krásnym dizajnom a dlhou životnosťou. Kombinácia týchto vlastností robí z liatinových produktov Staub ikonu. Ikonu, ktorá sa môže dediť z generácie na generáciu.

Liatinové hrnce Staub veľmi rýchlo zaujali špičkových šéfkuchárov a našli si svoje pevné miesto v kuchyniach reštaurácií ocenených michelinskými hviezdami. Jednu z nich viedol aj svetoznámy šéfkuchár Paul Bocuse, podľa ktorého je pomenovaná aj prestížna kuchárska súťaž Bocuse d'Or.

Paul Bocuse sa dokonca stal ambasádorom značky Staub a Staub sa neskôr stal jedným z hlavných partnerov tejto prestížnej svetovej kuchárskej súťaže. Aj toto partnerstvo pomohlo k tomu, aby sa značka stala žiadanou. V Európe, Amerike i Ázii.

Až tak žiadanou, že ju v roku 2008 kúpila ďalšia ikonická značka: nemecký Zwiling. Ten si však naplno uvedomuje výnimočnosť výrobkov Staub, a tak výrobu ponechal vo Francúzsku. Vďaka čomu si značka zachovala svoju identitu.

000019788 (1)

Prečo si (nielen) michelinskí šéfkuchári zamilovali liatinové hrnce Staub

Dôvody sú spomenuté už vyššie: funkčnosť dotiahnutá takmer k dokonalosti (vysoká tepelná stabilita), materiály najvyššej kvality a jedinečný dizajn. Napríklad legendárny Paul Bocus v liatinovom hrnci typu Cocotte pripravoval tradičné francúzske jedlo coq au vin/kohút na víne, ktoré si vyžaduje dlhú prípravu.

Vďaka dizajnu si liatinové hrnce Staub, konkrétne tiež Cocotte, zamilovala aj legenda svetovej gastronómie Joël Robuchon. Šéfkuchár, ktorý počas svojej kariéry získal viac ako 30 michelinových hviezd, v riade Staub jedlo nielen varil, ale aj servíroval.

JPG-1003437_room_1

Vďaka pomeru cena/kvalita však Staub nevyrába len hrnce pre vyvolených, jeho produkty sú obľúbené aj v domácnostiach. Ocenia ich milovníci a milovníčky varenia, ktorým záleží na „high end“ výsledku prípravy jedla. Hoci je cena predsa len vyššia ako pri nerezových hrncoch, oplatia vám to svojou životnosťosťou – produkty Staub vydržia skutočne niekoľko generácií.

Využitie liatinových hrncov Staub

Liatinové hrnce Staub sú skutočne univerzálnym pomocníkom v kuchyni: sú vhodné na plyn, indukciu, elektrickú platničku aj do rúry. Vďaka smaltovanému povrchovému náteru sú odolné voči vysokým teplotám, a tak hravo zvládnu aj umývačky riadu.

Napríklad vo veľkom 5,2-litrovom hrnci Staub, ktorý máme aj v našej ponuke, nemusíte iba dusiť mäso, pripravovať vývar, ale skvelý je tiež na pečenie chleba. Práve v tejto činnosti dvojnásobne oceníte schopnosti liatiny dokonale viesť teplo, udržať si teplotu a vytvoriť optimálnu klímu – pre chrumkavú kôrku.

750072455

V našom e-shope tiež nájdete liatinovú panvicu Staub, v ktorej môžete začať s prípravou jedla na šporáku a následne – vďaka celoliatinovému telu vrátane rúčky – ho zapiecť v rúre. Takmer nezničiteľné.

Jedným z mála rizík, ktorým môžete poškodiť hrnce Staub, je ešte rozpálený/horúci riad začať umývať/chladiť studenou vodou. V tom najhoršom prípade sa môže smaltovaný povrch začať pri teplotnom šoku odlepovať, v niektorých extrémnych prípadoch môže dokonca dôjsť k deformácii samotnej liatiny.

A hoci, na prvý pohľad sa nemusí nič takéto stať, týmito náhlymi a veľkými teplotnými zmenami znižujete životnosť hrncov. Pokojne sa môže stať, že ďalšia generácia si bude musieť zaobstarať svoj nový liatinový hrniec Staub.

Aké ďalšie výrobky Staub nájdete v našom e-shope

Aktuálne kraľujú našej ponuke tri veľkosti liatinových hrncov Staub: najväčší s objemom 5,2 l, stredný 3,8 l a najmenší s veľkosťou 2,2 l. Všetky tri hrnce máme v krásnom farebnom prevedení bielej hľuzovky. Okrem toho Staub často siaha po farbách, ako modrá, červená, zelená či sivá.

750072427

Rovnako nechýba ani šikovná liatinová panvička Staub s priemerom 16 cm, ktorú môžete použiť na zapakenia v rúre – vďaka celoliatinovému telu. Radosť vám tiež urobia prepracované doplnky Staub, ako obracačky, stierky, kliešte či chňapky.

Ak raz liatinové hrnce Staub vyskúšate, nebudete chcieť iné.

Pozrite si celú našu ponuku tejto legendárnej značky a vyberte si svoj ikonický produkt Staub.